De vakbonden vrezen dat de Amerikanen Telenet als een ‘melkkoe' gaan misbruiken om er hogere winsten uit te halen. Volgens beurskenners is dat net de bedoeling van miljardair Malone CEO Liberty Global.
Zij beklemtonen dat hij de overname uiteindelijk door de klanten zal laten betalen.
Geen gejuich bij beleggers en vakbonden
"Ik huiver hiervan", zo reageert Paul Huybrechts, de voorzitter van de Vlaamse Federatie van Beleggers (VFB), op het bod van Liberty Global.
De VFB vindt de overnameprijs fair, maar niet genereus, maar betreurt vooral dat de beslissingen in een bedrijf dat zo strategisch is voor Vlaanderen, nu in de Verenigde Staten genomen zullen worden.
Ook de vakbonden zijn niet enthousiast. De socialistische BBTK wil dringend meer weten over de toekomstplannen van Telenet, zeker inzake tewerkstelling.
De christelijke vakbond LBC reageert afwachtend, maar vraagt zich af of Liberty tevreden zal zijn met de huidige winstmarges of meer wil. De bond vreest vooral dat Liberty Telenet als een melkkoe zal gebruiken.
"Bod heeft ook goede kanten", aldus Van den Brande (CD&V)
Telenet is in de jaren 90 ontstaan uit een initiatief van de toenmalige Vlaamse regering. Toenmalig minister-president Luc Van den Brande (CD&V, links) zegt dat de overname nu ook een goede kant heeft.
Huidig Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) heeft een dubbel gevoel aan de overname. Hij merkt op dat verschillende Vlaamse regeringen heel veel energie in Telenet gestoken hebben en dat het een belangrijke speler is die heel wat innovatieve investeringen heeft gedaan. Hij hoopt dat men zal blijven investeren in de toekomst.
(nwsb - belga)